26 02 '25
Water staat tot aan de lippen!
De wijkvereniging heeft het besluit genomen om de wateroverlast -met elkaar- serieus aan te gaan kaarten. Samen sta je sterk! Lees de probleemstelling, ons plan van aanpak en doe mee.
26 02 '25
De wijkvereniging heeft het besluit genomen om de wateroverlast -met elkaar- serieus aan te gaan kaarten. Samen sta je sterk! Lees de probleemstelling, ons plan van aanpak en doe mee.
Het gebeurt niet vaak dat we een extra nieuwsbrief uitbrengen. En als we het wel doen, dan zal het wel nodig zijn. En zo is het!
Al langere tijd wisten wij dat het niet goed gesteld was met de algehele waterhuishouding in onze wijk. Er is vanuit veel mensen gereageerd naar de aannemer, de projectontwikkelaar, de gemeente en zelfs is er ondersteuning gevraagd bij deskundigen. En wat heeft het opgeleverd? Verdomde weinig. Met regelmaat hebben veel mensen getwijfeld aan zichzelf. Uiteraard werd er ook steeds gewezen naar een andere partij. En nu is de maat vol.
De wijkvereniging heeft het besluit genomen om het water -met elkaar- serieus aan te gaan kaarten. Een oproep om hierover eens samen van gedachten te wisselen heeft geleid tot een bijeenkomst in T-Kwadraat op maandag 3 februari. Maar liefst 11 personen hebben zich aangemeld en wat bleek tijdens de vergadering: de opkomst was bijna het dubbele. Een aantal delen van de wijk was erg goed vertegenwoordigd. En na de bijeenkomst is het balletje gigantisch snel gaan rollen. Intussen hebben we al een lijst met 40 namen/adressen. Opvallend is dat bijna alle fases (1 t/m 6) vertegenwoordigd zijn. Het bundelen van krachten is noodzakelijk omdat je dan veel en veel sterker staat.
Op de vergadering hebben we met elkaar een paar zaken afgesproken:
Via contacten en appgroepen van straten en hofjes zijn mensen benaderd. De lijst met betrokkenen groeit met de dag. Via een extra nieuwsbrief, die je nu leest, delen we de probleemstelling met de hele wijk. Elke aanvulling is mogelijk.
Sinds de oplevering van de eerste woningen in Willemsbuiten (2018) ervaren bewoners wateroverlast in de wijk. Veel bewoners kampen met extreme wateroverlast, wat zich onder andere uit in slecht afwaterende tuinen, doordat water simpelweg blijft staan. Dit verschilt per deel van de wijk.
Als bewoners hebben wij een duidelijke ervaring met de gevolgen van de wateroverlast en een vermoeden over de mogelijke oorzaken. Echter, om tot effectieve en structurele oplossingen te komen, vragen wij de gemeente om een grondig onderzoek uit te (laten) voeren naar de oorzaken van de waterproblematiek in Willemsbuiten. Dit onderzoek moet volgens ons inzichtelijk maken welke factoren bijdragen aan de wateroverlast en welke maatregelen nodig zijn om het probleem op te lossen, zowel op korte als lange termijn.
Bovenstaande probleemstelling is een eerste aanzet. Wij willen elke bewoner vragen hiernaar te kijken en ons te voorzien van mogelijke opmerkingen/aanvullingen. Het document zal daarna worden aangepast en ook de lijst met betrokkenen zal worden uitgebreid.
De wijkvereniging heeft een vragenlijst gemaakt, zodat we een totaalbeeld gaan krijgen van alle problemen die spelen. Met elkaar gaan we nog bezien wat we gaan doen met de vragenlijst. De vraag is of elke lezer deze wil invullen.
Wij willen op voorhand nadrukkelijk stellen dat wij geen deskundigen zijn, maar wij willen wel benadrukken dat we serieus genomen willen worden. De verantwoordelijkheid van alle veroorzaakte ellende kan niet in de (natte) schoenen van bewoners worden geschoven. Wij gaan niet rusten totdat er een oplossing is.
En de verhalen zijn zo schokkend dat de tranen in je ogen schieten: “Na elke regenbui moet de waterpomp worden ingezet” tot “al drie jaar op rij hebben we alle planten moeten vervangen”.
Wat gaan we nu doen? We gaan:
Bij voorbaat dank! Iemand anders de schuld geven is een van de beste manieren om met een probleem te blijven zitten, dus dat gaan we niet doen.
06 05 '25
Lees meer
Onlangs heeft de wijkvereniging kennisgemaakt met Merijn Goris, de algemeen directeur van Willem II. Het was een heel prettig gesprek.
06 05 '25
Lees meer
't Kompas op Zuid is een gemengd wonen project dat inspeelt op de huidige woningnood en de behoefte aan sociale binding.
17 04 '25
Lees meer
Vers van de pers en fantastisch nieuws: het park gaat er komen! Het college van B&W heeft officieel ingestemd met de plannen. Een groot succes voor de wijk & wijk vereniging.