04 07 '25

 Bekijk al het nieuws

Groen & Schoon

Stil rondom de waterproblematiek? Zeker niet!

Achter de schermen gebeurt er veel rondom de waterproblemen in onze wijk. De wijkvereniging en de KernGroep Water zijn in gesprek met de gemeente.

Het lijkt misschien stil rondom de waterproblemen in onze wijk, maar achter de schermen gebeurt er juist veel. De wijkvereniging en een groep betrokken bewoners, samen de KernGroep Water, zijn actief in gesprek met de gemeente. Deze overleggen verlopen constructief: we begrijpen elkaar en werken gezamenlijk aan oplossingen. Op korte termijn willen we stappen zetten, maar het doel is uiteraard om tot structurele oplossingen te komen.

Vragen en antwoorden vanuit de wijk

Als kerngroep hebben we inmiddels een heldere probleemstelling opgesteld, en een uitgebreide vragenlijst met in totaal 36 vragen ingediend (30 vanuit Willemsbuiten en 6 vanuit de Goirleseweg). De gemeente heeft al deze vragen schriftelijk beantwoord.

Daarnaast is er een geohydrologisch onderzoek uitgevoerd, waarbij op diverse plekken in de wijk boringen zijn verricht. Op verzoek van de kerngroep zijn hier extra boringen aan toegevoegd. De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in een rapport, dat beschikbaar is voor belangstellenden.

Overleg gemeente en waterschap

Ook de gemeente en het waterschap zijn regelmatig met elkaar in overleg over de waterproblematiek. Vanuit deze gesprekken zijn inmiddels concrete stappen toegezegd: er gaan op drie locaties in de wijk experimenten plaatsvinden om te onderzoeken welke maatregelen effect hebben. De gemeente informeert de omwonenden hierover per brief. De uitkomsten van deze experimenten worden in de kerngroepvergadering van september besproken. Zo blijft de wijk globaal op de hoogte, terwijl er in de tussentijd, ook tijdens de zomer, hard wordt doorgewerkt.

Aansprakelijkheid projectontwikkelaar

Een andere stap is het versturen van een pro forma aansprakelijkheidsstelling aan de projectontwikkelaar. Dit doen we om tijdig het aspect van aansprakelijkheid te borgen. Vijf jaar na oplevering vervalt namelijk de mogelijkheid om de ontwikkelaar aansprakelijk te stellen. We willen voorkomen dat dit probleem uiteindelijk uitmondt in een situatie waarbij bewoners tegenover partijen als gemeente, projectontwikkelaar, aannemer of waterschap komen te staan. Ons doel is om op korte termijn samen aan tafel te gaan met de projectontwikkelaar, liefst samen met de gemeente, om ook dit zorgvuldig te bespreken.

Waarom zakt het water hier niet weg?

We willen voorkomen dat de situatie verzandt in loze beloften of ‘bla bla bla’. Wij zijn geen deskundigen maar leven wel in een wijk met veel water. Waarom zakt het water hier niet gewoon de grond in, zoals op andere plekken? Mogelijke oorzaken zijn onder meer leemlagen, de aanwezigheid van kwelwater, en een hoge waterondoorlatendheid. Elk deel van de wijk heeft zijn eigen kenmerken. Bovendien is het hoogteverschil tussen Korvel en de geluidswal aanzienlijk. Voeg daar de recente natte jaren aan toe, plus de invloed van de A58 en de geluidswal, die als een soort dijk functioneren, en het plaatje wordt nog complexer.

Tot slot: we blijven in beweging

Ook deze zomer gaat het onderzoek verder. Een gespecialiseerde aannemer voert aanvullend onderzoek uit naar het waterprobleem in onze wijk. Het is een complex vraagstuk, maar de kerngroep Water blijft zich met toewijding en zorg inzetten voor een goede oplossing.
Heb je vragen, ideeën of zorgen? Laat het ons weten via info@willemsbuitentilburg.nl. We horen graag van je!

Kortom: geen loze beloftes, maar écht werk aan de winkel. Samen zetten we stappen.

Recent nieuws